Iskolánk bemutatása

„Takarékoskodj, tanulj, tégy meg mindent, akkor lesz valamid, tudsz valamit, leszel valaki”- ezt az eredetileg német mondást sokszor hallhatta édesapjától Zimmermann Ágoston, iskolánk névadója.  Mai diákságunk számára is megszívlelendőnek tartjuk ezt a gondolatot,  hiszen csak a becsületes, képességeink szerinti munka és tanulás, valamint a szellemi és anyagi javak megbecsülése hozhatja el a derűs, nyugodt, eredményes , boldog életet.

Elsősorban ezeket a hagyományos értékeket helyezzük előtérbe nevelőmunkánk során.

Az 1980-ban épült iskola kisebb-nagyobb problémák ellenére még mindig Mór legtágasabb, legkorszerűbb iskolaépülete jól felszerelt, világos tantermekkel, nagy könyvtárral,  óriási tornateremmel, sportpályával, árnyas-füves udvarral.

Kedvező adottságaink tették lehetővé, hogy már a kezdetektől emelt szintű testnevelést vezettünk be. Ezt választó tanulóink heti öt órában első osztálytól kezdve testnevelés szakos tanár irányításával edzhetik magukat. Tapasztalataink szerint a „tesis” gyerekek egészségesebb testi fejlődésűek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Számtalan kiváló  megyei és országos sporteredménnyel büszkélkedhetünk. Különösen sikeresek tanulóink a duatlon, triatlon, atlétika, úszás, torna sportágakban.

Az iskola indulása óta tanítunk német nemzetiségi nyelvet. A gyerekek első osztálytól heti öt órában tanulják intenzíven a német nyelvet és egy órában ismerkednek  a nemzetiségi hagyományokkal. Színvonalas nyelvi labor szolgálja a nyelvtanítást.

Az utóbbi évtizedek társadalmi változásai új igényeket támasztottak , ezért vezettük be az emelt szintű angolnyelv-oktatást. 2007-től a hozzánk beiratkozó kisdiákok első osztálytól heti öt órában tanulhatják az angolt, amennyiben ezt választják. Büszkén jelenthetjük ki, hogy német és angol nyelvoktatásunk a legeredményesebb iskolák közé emel minket. Minden évben számos megyei és országos dobogós helyezést szereznek  legügyesebb tanítványaink a nyelvi versenyeken, és jó eredménnyel állják meg  helyüket  nívós kétnyelvű gimnáziumokban.

Legjobb diákjaink más területeken is jeleskednek. Kiváló eredményeket érnek el például megyei és országos helyesírási- , matematika-, honismereti-, történelemversenyeken, sikerrel szerepelnek művészeti vetélkedőkön. Ezek mögött az eredmények mögött természetesen nemcsak a gyerekek, hanem a tanárok rengeteg  munkája is meghúzódik.

Persze a jó iskolai élet nemcsak tanulásból áll! A tanévet színesíti a sok-sok vidám rendezvény: a népmese napja, halloween, Márton-nap, adventi készülődés, karácsonyi műsorok, farsangi mulatságok, sulibulik,, projekt-hét, iskolarádió, kirándulások, főzőverseny, családi nap, Zimmermann-napok.

Nagyon fontosnak  tartjuk  a környezeti nevelést, évtizedek óta sokat teszünk azért, hogy diákjaink tudatosan óvják a természetet, 1994. óta szervezünk erdei iskolát tanulóink számára. Ezt a munkánkat ismerték el országos szinten a  Madárbarát Iskola illetve Ökoiskola címmel.

Számos szakkörünk, művészeti csoportjaink a szabadidő tartalmas eltöltésére, és a tehetséggondozásra nyújtanak lehetőséget. Alsós tanulóink délutánonként a napköziben, a felsősök pedig tanulószobai foglalkozásokon szaktanárok segítségével készíthetik el házi feladataikat. A nevelőmunkát  iskolapszichológus és két fejlesztőpedagógus is segíti.

       Igyekszünk kihasználni a különböző pályázati lehetőségeket,  így  tudjuk fejleszteni  például sportszertárunkat, iskolai könyvtárunkat. Az ALCOA pályázatán nyert nagyobb összeget a nyelvoktatást segítő digitális tábla és idegen nyelvű irodalom beszerzésére fordítottuk.

Részt vettünk a TÁMOP 3.1.4  pályázaton, amelynek keretében  56 millió forintot költhettünk   oktatást segítő eszközök beszerzésére, és a pedagógusok továbbképzésére.

 

Az én iskolám

 

Amikor még csak óvodás voltam, már akkor tetszett nekem ez az iskola. A szüleim be is írattak, ide járok már 8 éve. Nagyon szeretem az osztályomat, jó és kedves közösség. Szerintem nagyon jó ez az iskola. A tanárok és a tanár nénik nem csak segítőkészek és kedvesek, hanem magánéleti problémáinkkal is fordulhatunk hozzájuk, hiszen mindig meghallgatnak, megértenek és tanácsokkal látnak el.

Ebben az iskolában vannak olyan tanárok, akik mindenféle problémákat megoldanak, és segítenek, hogy minden gyerek teljesen tökéletes és okos legyen. Azért is szeretek ide járni, mert az iskola rendezett és barátságos.

A tanulásról se feledkezzünk el! Nyelvórákon a nyelvi laborban tanulunk, ahol interaktív táblán is gyakorolhatunk. Az udvaron focizni, kézizni és ugróiskolázni is lehet a szünetekben. A könyvtárban rengeteg érdekes könyv közül választhatunk, és még internetezni is lehet a szabadidőnkben.

Van olyan nap, amikor úgy érzem, hogy elegem van a tanulásból, de csinálni kell! Ha jól tanulsz és szorgalmas vagy, semmi sem állhat az utadba.

A tanulás nehézségeit feledtetik velünk az érdekes kirándulások és szabadidős programok. Most nyolcadikosként írom ezeket a sorokat, és nagyon jólesik visszagondolni a korábbi éveimre. Biztos vagyok benne, hogy sohase felejtem el azt az iskolát, melynek padjait nyolc évig koptattam.

/Szemelvények nyolcadikosok írásaiból/