HATÁRTALANUL

Határtalanul Erdélyben

A móri Dr.Zimmermann Ágoston Általános Iskola 7.a osztálya a Határtalanul program keretén belül Királyok és fejedelmek Útján járt Erdélyben. Célunk volt, hogy megismerjük Bethlen és Hunyadi család munkásságát, karitatív munkánk során két gyermekotthonban is jártunk. Nagyszalontán és Déván szívet melengető volt találkozni az ott élő gyermekekkel és átadni azokat az adományokat, amiket az év során gyűjtöttünk. Megismerkedtünk Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott alapítvány áldozatos munkájával.

Kolozsváron meghatottan álltunk a Szent Mihály templomban ahol Báthori és Bethlen Gábort Erdélyi fejedelemmé választották. Mátyás király lovas szobránál elhelyeztük a megemlékezés zászlait és megtekintettük szülőházát is.

Torockón a Székelykő alatt a néprajzi múzeumban megcsodáltuk a táj népviseletét. A Tordai hasadékban Szent László legendája nyomába eredtünk. Kétoldalt égbe nyúló sziklafalak között haladtunk a Hesdát-patak mellett. Az osztály legtöbbjének mégis a Sóbánya tetszett.

Ki látott már ilyet Óriáskerék, biliárdasztalok, asztalitenisz, mászóka, na és a 40m mélyben csónakázótó? Fantasztikus!

A Retyezátban mely Románia első nemzeti parkja(1935) Kolc várához másztunk fel.

Útközben megnéztük az erdei” automata” mosógépet és a legjobb az volt, hogy egy néni akkor jött mosni hihetetlen, mintha megrendeltük volna. Felfelé haladva a hegyoldalakat erdők borították, csak néhol álltak ki a meredek bércek, a távolba a Déli-Kárpátok havas hegycsúcsaiban gyönyörködtünk és a patak csobogását hallgattuk.

Marosillyén, Bethlen Gábor szülőházánál álltunk meg, melyet az alapítvány vett meg és mentett meg az enyészettől. Máriaradnán a Mária kép természetfeletti erejét teszteltük, majd kiderül teljesül-e a Mi kívánságunk is.

Aradon az 1848-49-es Szabadságharc áldozatainak állított emlékműnél róttuk le kegyeletünket, majd a Megbékélés terén megnéztük a Szabadságszobrot, melyet 2004-ben állítottak újra fel.

Életünk egyik legnagyobb élménye volt ez az utazás. Köszönet az osztályfőnökünknek: Dr.Mohosné Pécsváradi Gyöngyinek és kísérő tanárainknak Walczer Gábor igazgató úrnak és Szilmicsek Erzsébet igazgató helyettes asszonynak.

Egyszer mindenki látogasson el Erdélybe, mert biztosan valami megérinti a lelkét.

A cikket: Czetli Júlia és Kalafatics Imre írta a 7/a osztályból.